4 zanimljive (i pomalo neobične) priče o Puškinu
05 lipnja, 2021

1. Puškin je svoje prijatelje i poznanike ponekad znao iznenaditi svojim ekscentričnim ponašanjem. Po jednoj od priča, Puškin se na jednoj ljetnoj zabavi pojavio vrlo neobično odjeven; nosio je, naime, lagane prozirne hlače i ispod njih – baš ništa! Gosti su bili osupnuti njegovim kostimom, ali su se pravili da ništa ne primjećuju. Gubernatorova žena, vrlo tradicionalna gospođa Šemiot, koja se također našla na spomenutoj zabavi, nije mogla povjerovati da bi Puškin tako nešto učinio pa je uvjeravala ostale goste da hlače nisu prozirne, nego su samo boje kože pa tako izgledaju. Kada je nakon nekog vremena ipak ustanovila istinu, odmah je pohitala ukloniti svoje kćeri iz sobe. Ostatku društva bilo je također neugodno, ali svi su nastavili ponašati se kao da se ništa neobično ne događa pa je Puškinova šala tako prošla bez većih posljedica.

Aleksandar Sergejevič Puškin - 4 zanimljive (i pomalo neobične) priče o Puškinu

Izvor: Pinterest

 

2. 1818. godine Puškinu su uslijed težeg oblika groznice obrijali glavu pa je naredne godine morao nositi periku. Anegdota kaže kako je jednom svratio u Boljšoj teatar i za vrijeme predstave posjetio ložu svojih poznanika u kojoj je bilo jako vruće. Nakon dužeg negodovanja oko vrućine, Puškin je skinuo periku i počeo njome mahati kako bi se rashladio. Posjetitelji kazališta koji su sjedili u drugim ložama počeli su ga neobično gledati i smijati mu se. Kada je Puškin to primijetio, ustao je sa svoga mjesta i sjeo na pod gdje ga ostali nisu vidjeli. Ostatak predstave proveo je na podu hladeći se vlastitom perikom i zbijajući šale na račun predstave i glumaca.

Aleksandar Sergejevič Puškin - priče o Puškinu

Izvor: Pinterest

 

3. Ibrahim Petrovič Hanibal, ruski general i državnik, bio je pradjed Puškina s majčine strane. Pretpostavlja se da se Ibrahim, sin vladajućeg afričkog kneza, rodio 1688. godine u Etiopiji, a kao osmogodišnjaka su ga doveli u Carigrad gdje ga je kupio Petar Veliki i odveo sa sobom u Rusiju. Kasnije je Ibrahim postao carev suradnik, inženjer i poznati ruski državnik. 1759. godine postao je vlasnikom imanja Sujda u blizini Peterburga koje je danas za posjetitelje otvoreno kao muzej. Poznat je Hanibalov doprinos uzgoju krumpira u Rusiji. Već je Petar Veliki počeo uzgajati krumpir u Rusiji nadajući se da će ga iskoristiti u ljekovite svrhe, a Katarina Velika je odlučila da se gomolj pokuša iskoristiti za vrijeme nestašice hrane pa je naredila Ibrahimu Hanibalu da se počne baviti uzgojem krumpira na svom posjedu. Tako je Ibrahimovo imanje postalo prvo mjesto u Rusiji gdje se uzgajao krumpir, a danas se tamo planira i otvaranje prvog muzeja krumpira u Rusiji.

Aleksandar Sergejevič Puškin - Bukva - Online škola ruskog jezika - Nauči ruski online

Izvor: Pinterest

 

4. Aleksander Puškin nije bio samo nevjerojatno talentirani pjesnik već i izuzetno dobar umjetnik pa je tako uz svoje bogato književno nasljeđe ostavio i velik opus svojih grafičkih djela. Puškin je nacrtao nekoliko tisuća crteža, većina od kojih su portreti i umjetničke skice. Većina Puškinovih crteža nalazi se na stranicama rukopisa, u albumima prijatelja ili pak na razglednicama ili u pismima koje je slao prijateljima i poznanicima.

Aleksandar Sergejevič Puškin - Puškinovi crteži

Izvor: Pinterest

Autorica: Iva Petrak

Share This