10 neočekivanih “zašto” obožavamo Bulgakova
12 svibnja, 2021
Bugalkov

Svibanj je mjesec rođenja jednog od najpoznatijih ruskih pisaca svih vremena – Mihaila Afanasyevicha Bulgakova. Bulgakov je rođen 15. svibnja 1891. godine u Kijevu u velikoj ruskoj obitelji. Ostao je zapamćen po svojim brojnim velikim djelima kao što su Bijela garda (Белая гвардия), Đavolijada (Дьяволиада), Kobna jaja (Роковые яйца) i Pseće srce (Собачье сердце), dok se njegov roman Majstor i Margarita s pravom smatra jednim od remek-djela 20. stoljeća. Ako još nisi pročitao/la neko od njegovih djela, svibanj je pravi mjesec da se zaputiš u knjižnicu ☺. Bulgakov život bio je živopisan i intrigantan pa o njemu i dan-danas kolaju mnoge priče i prispodobe. U tom duhu, proslavimo Bulgakov rođendan s nekoliko zanimljivih činjenica o njegovom uzbudljivom životu.

 

1. Bulgakov je završio studij medicine na Medicinskom fakultetu u Kijevu te je za vrijeme Prvog svjetskog rata radio kao vojni liječnik na bojišnici.
Navodno je bio ranjavan barem dva puta zbog čega je cijeli život patio od kroničnih bolova.

2. Kako bi ublažio bolove, Bulgakov je počeo uzimati morfij te je postao ovisan o njemu. Jedna od priča kaže da je nakon operacije nad djetetom koje je imalo difteriju, bio u strahu da se i sam ne zarazi tom bolešću pa je kao mjeru opreza po prvi put uzeo morfij. No već sljedeće godine riješio se svoje ovisnosti, a 1926. godine napisao je djelo Morfij (Морфий) koje je bilo inspirirano tim iskustvom.

3. Bulgakov je imao neobičan odnos sa sovjetskim vlastima i Staljinom. Bulgakova su djela često cenzorirana i zabranjivanja jer su kritizirala sovjetski sistem i vladu. Sam Staljin bio je veliki obožavatelj nekih njegovih djela, dok je druga oštro kritizirao. Obeshrabren cenzurama i zabranama, Bulgakov je 1930. napisao pismo Staljinu u kojem ga je molio za dopuštenje da emigrira iz Rusije. Kao odgovor, Staljin ga je osobno nazvao te mu u telefonskom razgovoru zabranio odlazak pa je tako Bulgakov ostao u Rusiji sve do svoje smrti 1940. Godine.

Bulgakov_1926

Izvor: Pinterest

 

4. Imao je tri žene, ali ni s jednom nije imao djece. Njegova posljednja žena, Jelena Šilovskaja, poslužila je kao inspiracija za lik Margarite u romanu Majstor i Margarita.

Bulgakov

Izvor: Pinterest

 

5. Nosio je monokl koji je često prebacivao s oka na oko.

10 neočekivanih zašto obožavamo Bulgakova

Izvor: Pinterest

 

6. Njegovi prijatelji su ga opisivali kao iznimno šarmantnu osobu koja je rado bila viđena na zabavama. Rado je ljudima davao simpatične, ali pronicljive nadimke koji su osobu onda često pratili do kraja života.

7. Lik profesora Preobraženskog iz pripovijetke Pseće srce inspiriran je ujakom Bulgakova koji je bio poznati moskovski ginekolog.

8. Njegov suradnik Pavel Markov rekao je da Bulgakov nije bio samo dobar dramatičar nego i izvrstan glumac koji je savršeno mogao odglumiti bilo kojeg lika iz svojih djela.

9. Bulgakov je godinama radio na svom romanu Majstor i Margarita. Započeo ga je pisati 1920. godine, ali je deset godina kasnije odlučio spaliti manuskript. 1932. ipak se vratio radu na romanu s nekim preinakama. Pisao ga je do kraja života pa je roman objavljen tek posmrtno 1967. godine.

Mihail Bulgakov

Izvor: Pinterest

 

10. Bulgakov je bio veliki obožavatelj Gogolja te je kao i on pokopan na Novodjevičjem groblju u Moskvi. Zanimljiva je činjenica da je nakon Bulgakove smrti njegova udovica Jelena saznala da se Gogoljev nadgrobni kamen planira zamijeniti njegovom bistom pa ga je kupila i upotrijebila na Bulgakovom grobu. Tako je nakon smrti Bulgakov na neobičan način susreo svoga velikog idola.

 

Autorica: Iva Petrak

 

Share This